26 lip 2011

Teatrzyk kuchenny przedstawia

Sztukę pt. "Zapiekanka makaronowa z brokułami"
Występują:
-brokuł
- makaron typu pene
- śmietana 18%
- dwa ząbki czosnku
- ser żółty, około 300-400 gramów
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, czy co tam kto lubi.

Akt I.

Wstawiamy posoloną wodę na makaron, zanim woda się zagotuje, na tarce jarzynowej ucieramy ser. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy makaron i gotujemy tak długo, aż będzie lekko twardawy.
Akt II
Myjemy brokuły i dzielimy je na w małe różyczki, następnie wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy przez ok. 3 minuty, aby były lekko twarde. Przygotowujemy sos smietanowo-serowy - do garnka wlewamy całą śmietanę i czekamy aż się zagotuje, wówczas dodajemy około 100 gramów sera, cały czas mieszając tak, aż ser się roztopi, kiedy to nastąpi odstawiamy garnek z kuchenki, teraz dodajemy czosnek bardzo cieniutko pokrojony oraz wszystkie przyprawy oprócz oregano.
Akt III
Następnie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni, i przygotowane naczynie żaroodporne (posmarowane masłem lub margaryną -dno i boki - oraz posypane cienką warstwę bułki tartej). Na dno naczynia kładziemy makaron, następnie układamy brokuły, na to znowu makaron i na sama górę końcówkę brokułów. Wszystko zalewamy sosem, nakładamy ser oraz posypujemy oregano. Taką przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15-20 minut, aż ser się roztopi i będzie przyrumieniony.
Akt IV
Konsumpcja! Smacznego!




fot. Eva Scriba, wykonanie zapiekanki: Vilku

6 komentarzy:

Zielona Mama pisze...

Robiłam podobną tylko śmietanka surowa była znaczy nie gotowana i jeszcze jajo ;D Zalewasz makaron świderki sosem ze śmietanki, sera i jaja. Zapiekasz i gotowe ;D Pycha jest! ;D Przepis od Nigelli ;D

papryczka pisze...

uhm pyyycha!

agnieszka pisze...

mmmm

papryczka pisze...

Zainspirowałaś mnie na brokuł:) Dziś będą kotleciki brokułowe:)

sygnaturka pisze...

Czy na sam akt IV można przybyć? :D

Eva Scriba pisze...

Oczywiście. Zapraszam! :D